TianDe shop

Ginseng, kralj biljaka: Koristi i Primena

Decembar 15, 2023
/images/vesti/33.png

Ginseng je jedna od najdragocenijih kreacija prirode koja opstaje već milionima godina, odolevajući svim klimatskim promenama na Zemlji. Poznat kao "Koren života" ili "Koren dugovečnosti," ginseng je smatran magičnim korenom, lekom za sve bolesti u davna vremena. Latinsko ime Panax Ginseng dobija od grčke reči "panak," što znači "izleči sve," zajedničko poreklo sa rečju "panacea." Svoje ime ginseng je dobio od švedskog naučnika Karla Linea (1702-1778), čiji rad je postavio temelje moderne taksonomije i smatra se jednim od očeva moderne ekologije.

Kineski naziv ginsenga, poznat kod nas, vezan je za oblik njegovog korena koji podseća na ljudsku figuru. Na kineskom, "zhen" znači "osoba," a "šen" je opći naziv za vrstu biljke čije se korenje koristi kao lek. Stoga se ginseng može prevesti kao "čovek-koren."

Divlji ginseng se nalazi u šumama planina Koreje, severoistočne Kine, Butana i istočnog Sibira, obično na mestima gde je klima hladnija. Zbog velikog interesovanja, divlji ginseng je počeo nestajati, ali srećom, uzgoj ovog čudesnog korena je savladan pre više hiljada godina.

Ginseng je biljka koja raste veoma sporo (oko 3-6 godina), akumulirajući ginsenozide, vrste saponina i glikozida jedinstvene strukture i delovanja. Koren ginsenga se koristi za kurativno i profilaktičko dejstvo. Što je koren stariji, to je lekovitiji, jer količina korisnih sastojaka postaje dovoljna za blagotvorno dejstvo.

Koreni ginsenga se široko koriste kao tonik u narodnoj medicini Kine, Japana i drugih zemalja Dalekog istoka. Naučnim metodama su dokazana svojstva ginsenga da balansira nervne procese i stimuliše mišićnu izdržljivost. Koristi se kao tonik kod iscrpljenosti, brzog zamora, mentalne i mišićne slabosti, polne slabosti, ateroskleroze itd.

Kako deluje ginseng?

Ginseng se generiše kao adaptogen, sa sposobnošću da pomogne telu da se prilagodi stresnim situacijama i okruženju koje se brzo menja. Zbog toga se često preporučuje za jačanje otpornosti (imuniteta) organizma i povećanje energije u telu. Istorija pokazuje da se ginseng koristio u tu svrhu, uključujući i starije ljude. Istraživanja pokazuju da snažno podstiče rad imunog sistema, podržava borbu protiv virusnih i bakterijskih infekcija, skraćuje period oporavka nakon bolesti. Glavni biološki aktivni sastojci ginsenga su glikozidi, posebno glikozid ginsenin, koji stimuliše sintezu glikogena i snižava nivo šećera u krvi. Panaksen ulje jača krvne sudove i normalizuje rad srca, panaksanska kiselina ubrzava metabolizam. Ginseng je takođe bogat vitaminima C i B, mineralima, alkaloidima, pektinom itd. Koren je snažan energizator, povećava aerobni kapacitet i aerobnu izdržljivost, te je veoma pogodan za aktivne sportiste. Stimuliše telo da koristi masne kiseline umesto glikogena za energiju, ubrzava sagorevanje masti, dodaje energiju i povećava sposobnost tela da izdrži mentalni i fizički stres.

Ginseng – Prednosti:

  • Reguliše oslobađanje stresa, stimuliše stvaranje endorfina, poboljšava raspoloženje i samopouzdanje.
  • Formira T-ubice u telu, vrstu ćelija imunog sistema koje uništavaju mikroorganizme koji izazivaju bolesti.
  • Sadrži jedinjenja koja uništavaju određene karcinogene.
  • Naziva se "muški koren" jer pomaže kod erektilne disfunkcije, povećava nivo testosterona u telu.
  • Reguliše nivo šećera i snižava nivo lošeg holesterola, čime sprečava arterosklerozu. Nije pogodan za one koji pate od hipoglikemije.
  • Jača kardiovaskularni sistem.
  • U kozmetici se koren ginsenga koristi kao supstanca u preparatima za podmlađivanje kože i sprečavanje opadanja kose.

Primena u proizvodima TianDe

Specijalisti kompanije TianDe su ugradili ekstrakt ginsenga kao aktivni sastojak u sledeće efikasne proizvode:

Ginseng – Primena u liniji Nega kose

  1. Ginseng Stimuliše Metaboličke Procese:

Ginseng – Primena u liniji za ličnu higijenu

  1. Profilaktička Pasta za Zube:

Ginseng – Primena u Kozmetici

  1. Stimulacija Samoobnavljanja Ćelija:

Ginseng stimuliše proces samoobnavljanja ćelija, poboljšava opšte stanje kože, reguliše i normalizuje metaboličke procese, stimuliše regeneraciju tkiva, intenzivno hrani i obnavlja kožu. Ovaj čudesni koren nije samo eliksir dugovečnosti, već i tajna blistave kože i zdrave kose.

TianDe shop © 2024. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.